Winnende scripts Netflix New Voices Script Contest bekend

Nieuws - 30 juni 2021

foto Bibi Neuray
Boven vlnr: Samya Hafsaoui, Janey van Ierland, Joosje Duk, Maarten Almekinders
Midden vlnr: Luca Izeboud, Elvira Porcedda, Shanice Kamminga
Onder vlnr: Dorothée de Rooy, Chris Mack, Reed Hastings, Yücel Kopal

Netflix maakt vandaag de winnaars bekend van de New Voices Script Contest, een scriptcompetitie die werd opgezet samen met Scriptbank met het doel om een nieuwe generatie scenarioschrijvers te ontdekken. Uit de maar liefst 550 aanmeldingen die in januari binnenkwamen, werd een eerste selectie gemaakt van de 15 talenten die hun scripts onder begeleiding van scriptcoaches mochten gaan uitwerken.

De twee beste scripts zijn beloond met 25.000 euro

“Een en een is drie” -  Joosje Duk
Uit angst een saai en burgerlijk koppel te worden besluiten Jazz en Mink een trio te doen met de klimaatactivistische en mondige Eve. Hoewel Mink het ook prima naar z’n zin heeft zet de avond het leven van Jazz op haar kop. Voor het eerst, na een jaar lang orgasmes gefaked te hebben komt ze klaar van Eve en dat laat haar niet meer los.

“Twin Flame” - Elvira Porcedda
In een wereld waarin portalen leiden naar een parallel universum waar je automatisch gelukkig bent, wordt de band tussen twee beste vrienden getest wanneer e?e?n van hen naar de andere wereld wil vertrekken en de ander wil achterblijven.

Drie scripts kregen een bedrag van 5.000 euro:

"Maribella" - Luca Izeboud
De bejaarde Maribella vermoedt dat er een seriemoordenaar actief is in het verzorgingstehuis waar ze verblijft. Vanuit haar ‘alterego’ Sherlock Holmes gaat ze op onderzoek uit, waarbij ze kinderpsycholoog Joyce aka Watson op sleeptouw neemt.

"The Alt Alt" - Samya Hafsaoui
Drie vriendinnen die elkaar ontmoeten op een concert van hun favoriete band Fairly Tale, krijgen een kans om in een contest hun grootste droom in vervulling te laten gaan: live optreden met Fairly Tale. Maar ze worden dwars gezeten door de manager van het platenlabel van de band, die andere plannen heeft.

"Next Level" - Shanice Kamminga
Gamedesigner Maxine heeft geen aansluiting met haar vrienden en collega’s. Als ze op een avond contact krijgt met de held uit de game waaraan ze werkt verandert alles. Ze wordt verliefd op Kaelum en programmeert zichzelf in zijn wereld. Ze raakt steeds meer betrokken bij zijn wereld, maar dan heeft haar nieuwe baas andere plannen met Kaelum.

Twee scripts kregen een ‘special mention’ en ieder 2.500 euro:

"Cancelled" - Dorothee de Rooy
Als de gevierde comédienne Emma in Amsterdam wordt uitgekotst door alles en iedereen, vlucht ze naar Schiermonnikoog, waar de hollywoodacteur uit haar dromen een film opneemt. Daar trekt ze een nieuw leven aan als een nieuwe jas, en weet een rol te krijgen in zijn nieuwe film. Ze komt opnieuw in de spotlights, maar dan vraagt Emma zich af: wie ben ik eigenlijk echt?

"Goudkoorts" - Yücel Kopal
Wanneer Mert op het idee komt samen met zijn vrienden een goud inkoopwinkel te starten ziet hij zijn kans schoon eindelijk bij de winnaars in de samenleving te horen. Hoewel het hem in eerste instantie voor de wind gaat, zijn er steeds meer uitdagingen die op de loer liggen.

Netflix neemt een optie op alle zeven scripts voor verdere ontwikkeling, met de intentie om twee hiervan te produceren tot een Netflix Original Film.

Janey van Ierland, van Netflix, die de winnaars heeft geselecteerd:

“We zijn erg trots dat we deze nieuwe wedstrijd in Nederland voor het eerst hebben uitgerold. Het is geweldig om te ervaren hoeveel enthousiasme er is vanuit scenarioschrijvers, en vanuit schrijvers met andere achtergronden om hun verhalen te delen. Alle vijftien deelnemers hebben een fantastische prestatie geleverd. Binnen vier maanden en onder intensieve coaching hebben zij hun script geschreven en allen een enorme ontwikkeling doorgemaakt als scenarist. Hun inzet was groot en hun talent onmiskenbaar. Ik verheug me erop om te zien hoe onze deelnemers hun weg zullen gaan vinden in de Nederlandse creatieve industrie en met hun verhalen ervoor gaan zorgen dat meer mensen zichzelf zullen herkennen in films en series. ”

Organisator van Scriptbank, Maarten Almekinders:

“De 15 scenarioschrijvers hebben in vier maanden tijd hun idee uitgewerkt tot een eerste versie van een scenario, geholpen door ervaren scriptcoaches. Voor alle schrijvers een pittige klus, zeker voor wie nog niet eerder een scenario van negentig pagina’s had geschreven. Het zijn stuk voor stuk originele verhalen waarvan we hopen dat het publiek die kan gaan zien. Het zal dan ook geen makkelijke keuze voor Netflix zijn geweest, maar Joosje Duk en Elvira Porcedda hebben dit meer dan verdiend.”

New Voices Script Contest Het doel van de New Voices Script Contest, die in november 2020 werd gelanceerd, is om nieuwe scenarioschrijvers in Nederland te ontdekken die met hun verhalen iets toe kunnen voegen aan het bestaande aanbod. Netflix heeft een diverse doelgroep, en vindt het belangrijk dat het aanbod aan films en series een afspiegeling is van de wereld van vandaag. Met de wedstrijd wil Netflix samen met Scriptbank verhalen met potentie opsporen en nieuwe Nederlandse talenten een podium bieden.

Dit waren alle 15 schrijvers van de laatste ronde:

Abdelkarim & Asma El-Fassi, Dajo Leunge, Dorothee De Rooy, Elizabeth Francisco & Renata Parkinson, Elvira Porcedda, Esra Ghilane, Gaby Cochavi, Joosje Duk, Luca Izeboud, Marcelle Arriëns & Frank Hartman, Raoul Groothuizen, Samya Hafsaoui, Shanice Kamminga, Tofik Dibi, Yücel Kopal.