NPO-fonds komt met nieuwe talentregelingen

Nieuws - 01 december 2020

NPO-fonds zet met nieuwe talentregelingen in op scenario, series, onderzoek en samenwerking met 3LAB.
We zetten ze graag voor je op een rijtje.

Het NPO-fonds heeft samen met de mediasector, de publieke omroepen en NPO een aantal nieuwe talentregelingen ontwikkeld, en zet daarmee sterk in op scenario-ontwikkeling voor dramaseries. De regelingen gaan van start in 2021 en komen in de plaats van de eerdere trajecten KORT! en De Straat, die vanaf 2021 ophouden te bestaan.

De Serieregeling-scenario (webdrama) is de eerste talentregeling waarbij jonge makers in teams series kunnen gaan ontwikkelen. De regeling kent daarbij een intensief workshoptraject. Indiendatum: 16 maart 2021

Daarnaast presenteert het NPO-fonds samen met 3LAB 3LAB kort voor korte non-fictie- en fictiefilms. De uitvoering van dit project ligt bij 3LAB. Indiendatum: nnb

Verder kan het documentaire- en dramatalent dat al wat langer aan de weg timmert, zich nieuwe vaardigheden en werkvelden eigen maken via de Onderzoeksregeling. Indiendata: 16 maart en 12 oktober 2021

In 2022 volgt een regeling voor mid-length fictiefilms. Deze regeling wordt de komende periode door de omroepen en NPO uitgewerkt, en start op het moment dat het talentontwikkelingstraject De Oversteek stopt.

Ook zonder AV-opleiding
Met de regelingen sluit het NPO-fonds aan bij nieuwe (online) mogelijkheden van mediaproductie en -consumptie en krijgen onderlinge reflectie en feedback meer ruimte. Eveneens wil het fonds met de nieuwe regelingen de toegankelijkheid van de publieke omroep vergroten, ook voor talenten die geen AV-opleiding hebben afgerond.

Documentaire
Afhankelijk van het overkoepelende documentairebeleid van NPO dat voorjaar 2021 verwacht wordt komt er nog een nieuwe talentregeling voor documentaire bij. Voorlopig blijven de talentontwikkelingstrajecten Teledoc Campus, IDFAcademy & NPO-fonds workshop en ZappDoc LAB bestaan.

Samenwerking Filmfonds
In de trajecten KORT! en De Straat werkte het NPO-fonds samen met het Filmfonds en CoBO. De samenwerking met deze belangrijke partners wordt voortgezet, maar krijgt een andere vorm en zal zich richten op verdere zichtbaarheid, begeleiding en monitoring van talenten.

Het NPO-fonds is in 2017 als onderdeel van de NPO van start gegaan, heeft jaarlijks een budget van €16 mln voor het stimuleren van hoogwaardig drama en documentaire voor audio en video. Hiervan is €2.6 mln gereserveerd voor talentontwikkeling. Alleen landelijke publieke omroepen kunnen aanvragen bij het fonds indienen.

Hanneke Bouwsema (algemeen secretaris NPO-fonds): ‘Samen met makers, omroepen en NPO willen we met de nieuwe regelingen stappen zetten naar de toekomst, naar nieuwe vormen, meer online, nieuwe manieren van samenwerken en met meer focus op het vertellen van verhalen. Dit is een eerste stap en een pilot-jaar, en we zijn heel benieuwd met welke plannen de nieuwe talenten ons gaan verrassen!’.

Meer informatie over de talentregelingen:
NPO-fonds.nl/talent en npo3.nl/3lab