Hoe het begon

Presenteren, ontwikkelen, ontmoeten

In 2004 richtten Maarten Almekinders (dramaturg NCRV) en Eveline Groeneveld (dramaturg VARA) een Vakvereniging voor Scripteditors (VEDRA) op om het vak scriptontwikkeling beter op de kaart te zetten en de kwaliteit van televisiedrama te borgen. De ontwikkeling van series dreigde namelijk grotendeels te verdwijnen bij de omroep. In 2006 startten we met Scriptdesk, een adviesloket waar makers professioneel maar onafhankelijk scriptadvies konden krijgen. 

In 2009 kwam producent Sander Verdonk bij Scriptdesk met het idee om scenarioschrijvers en regisseurs met elkaar aan tafel te zetten. Deze zogenaamde Proeftuin werd een format voor inmiddels twintig netwerk- en ontwikkelbijeenkomst. Aan De Proeftuin hebben honderden makers meegedaan, er zijn samenwerkingen gestart en er zijn een aantal projecten uit voortgekomen: de One Night Stands Met Donker Thuis, Boy, Lang zal ze leven, de korte films Woensdagen, Sync, Lief Konijn, The Palace , Broeder, de Nu of Nooits Mimoun, De Jongen die dacht dat hij goed waszoals hij wasen de televisieserie De Keet.

Vanuit een behoefte van makers om elkaar te kunnen blijven volgen, lanceerden we in 2014 een platform waarbinnen ideeën binnen een beveiligde omgeving konden worden uitgewisseld: de matchmakingsiteScriptbank. Onze veronderstelling dat contact vanzelf op het platform zou ontstaan bleek echter niet te kloppen. Makers willen elkaar ontmoeten.
Met de komst van Gwyneth Sleutel hebben we in 2018 hebben we een herstart gemaakt met juist de live ontmoeting weer op de voorgrond. 

Inmiddels hebben we met drie grote netwerkevenementen ook meer gevestigde makers weten te bereiken, ook door samen te werken met de vakverenigingen van scenarioschrijvers, regisseurs en producenten, opleidingen, omroepen en platformen. Daarbij zijn we ondersteund door het Nederlands Filmfonds, het LIRA fonds, VEVAM fonds en Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten. In 2020 hadden we twee events met het NPO-fonds gepland, maar die zijn door corona uitgesteld. 

terug naar Over Scriptbank 

 

 

Events

Geen events gevonden.

Nieuws

19 juni: interview Marnie Blok en Saar Ponsioen Meester-Gezel regeling NPO-fonds
Maker in the Box online feedbacksessie door 2 scripteditors