Yucel Kopal

Yucel Kopal

Scriptschrijver

Yücel Kopal (1982) is een Nijmeegse schrijver met Turkse roots. Na een mislukte rechtenstudie (Radboud Universiteit Nijmegen) raakte hij steeds meer verslingerd aan schrijven door samen te werken met cabaretiers. De drang om zijn eigen verhalen te ontwikkelen werd sterker en Yücel werd door het Fonds Podiumkusten geselecteerd voor de eerste editie van de #NIEUWESTUKKEN regeling. Hieruit kwam de tekst Strijders voort; een lange afscheidsscène waarin twee vrienden terugkijken op wat hen heeft gevormd, wetend dat de volgende stap in hun leven van elkaar vandaan zal zijn. Het verhaal speelt zich af in het trappenhuis van een flat in een achterstandswijk. Een plek waar hij zelf een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Uit het juryrapport: “Met weinig woorden wordt er veel verteld. In korte tijd worden een duidelijk universum en volledige personages geschetst. De dialogen kenmerken zich door een sterk ritme en cadans en laten ruimte voor sub tekst, voor het onvertelde...”
Met zijn serieplan Panna’s & Paper (een humoristische dramaserie over drie vrienden die via voetbal hun achterstandswijk hopen te ontvluchten) nam hij in 2019 deel aan de Writersroom van Rose Stories. Ilias Addab, Kendrick Etmon en Joes Brauers speelden een humoristische scène waarin de vriendschap goed voelbaar werd, en er ook subtiel gehint werd naar enkele backstories.
Momenteel werkt Yücel aan zijn Bellevue Lunchtheatervoorstelling Geld voor Goud (januari 2021), een toneeltekst die hij baseerde op persoonlijke ervaringen nadat hij jarenlang een goudinkoop-winkel runde in een migrantenwijk van Nijmegen. Voor toneelgroep Oostpool heeft hij Het Vertrek geschreven; een van de drie love stories voor Het Hele Verhaal project (november 2020). Daarnaast is hij als schrijver betrokken bij diverse film-, web- en televisieprojecten (ROSE Stories, MayaMedia)

Projecten