Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers


Bij het schrijven van een scenario wil je je personages leren kennen. Je zou ze eigenlijk willen ontmoeten om ze te observeren, hun motieven, geheimen en verlangens te ontdekken en onderzoeken wat hun plaats is in het verhaal. Dat doen we met de karakteropstellingen. De begeleiding is in handen van Hans Jeths, en Maarten Amekinders stuurt  bij vanuit dramaturgisch oogpunt. Inmiddels hebben we 6 bijeenkomsten georganiseerd met zo'n 40 enthousiaste deelnemers.
Schrijf je in voor de volgende workshop van 20 februari


Afgeleid van de familie-opstelling 
Deze methode is afgeleid van de familie- en organisatieopstellingen, waarbij verstoorde dynamiek tussen personen wordt blootgelegd en zo mogelijk wordt opgelost. In karakteropstellingen gaan we juist op zoek naar conflict. Hierdoor worden onderliggende vragen in het schrijfproces zichtbaar. 


Een opstelling start met een vraag van een scenarist. Deze vraagsteller stelt andere deelnemers in de ruimte op. Zij representeren personen of (verhaal)elementen en worden intuïtief onderdeel van de wereld die de vraagsteller wil onderzoeken. De wijze waarop de representanten staan opgesteld in de ruimte geeft vaak al veel informatie weg. Middels vragen zullen de representanten zich uitspreken over hun waarnemingen en ervaringen op de vloer. 


De opstelling geeft de vraagsteller inzicht in zijn vraag en nieuwe energie en ideeën voor zijn werk. Ook voor representanten komt er vaak bruikbaar materiaal naar boven over de psychologie van personages, plots en verhaallijnen in de projecten waar ze zelf mee bezig zijn. Een opstelling is voor alle deelnemers een inspirerende, avontuurlijke en dynamische ervaring met een vaak verrassende uitkomst. 


Praktische informatie

Data: nog niet gepland / bij voldoende belangstelling> mail maarten@scriptbank.nl
Locatie: De Ruimte, Weesperzijde 79A, Amsterdam
Tijd: 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13:00 uur)
Kosten: Als representant betaal je € 35, als vraaginbrenger € 125 (incl. foto's en verslag)
Bedragen zijn excl. 21% BTW en inclusief koffie en thee.

Schrijf je in voor de volgende workshop van 20 februari 2020 

Breng je personages tot leven - los van het papier of het scherm van je laptop.

 


Individueel: Systemic coaching en dramaturgie

Je kunt ook één-op-één of in een kleine groepssamenstelling werken aan een specifieke vraag of kwestie. Dat kan zijn: je scenario, je relatie met een of meer karakters, een verdieping van de relatie van karakters onderling, het zoeken naar extra conflictlagen, het exploreren van het thema, het zoeken naar plotwendingen etc. Maar ook de relatie in het team, je writersblock of de relatie tussen je verhaal en je eigen leven is te onderzoeken met een systemische opstelling. We werken dan niet met representanten maar met plaatsankers of sjablonen. Soms in een ruimte, maar soms ook aan een tafel.

Het traject bestaat uit 3 contactmomenten:
• Intake Bespreken en verhelderen van de vraag (1 uur)
• Opstelling In de ruimte met sjablonen of aan tafel, met plaatsankers (3 uur)
• Implementatie, terugblik, inbedding en integratie (2 uur)

Omdat we nog niet eerder in deze combinatie hebben gewerkt willen we starten met een pilot met drie projecten.  Interesse? Stuur ons een mailtje, ook wanneer je graag wat meer informatie wilt.
Maarten Almekinders of Hans Jeths  
 

Agenda

14 Feb
Pitches Ideeƫnlab 15:00, Amsterdam
20 Feb
Karakteropstellingen 13:30, Amsterdam

Nieuws

Scriptbank start met Ideeƫnlab Meld je nu vrijblijvend aan