Karakteropstellingen
Iedere twee maanden een 'lab' Karakteropstellingen voor Scenarioschrijvers

Breng je personages tot leven - los van het papier of het scherm van je laptop.

Na de positieve ervaringen met de kennismakingsworkshop van 17 mei gaat Scriptbank in samenwerking met Hans Jeths zes nieuwe labs organiseren. In ieder lab is plaats voor twee à drie vragen, die van tevoren worden ingebracht door schrijvers (of regisseurs). We gaan met een groep van ongeveer twaalf representanten aan de slag om deze vragen op te stellen. Maarten Amekinders zal waar nodig vanuit een dramaturgisch oogpunt input geven.  


Over karakteropstellingen
Bij het schrijven van een scenario moet je je personages leren kennen. Je zou ze eigenlijk willen ontmoeten om ze te observeren. Zo kan je hun motieven, geheimen en verlangens ontdekken en onderzoeken wat hun plaats is in het verhaal en hoe zijn zich verhouden ten opzichte van andere personages. Een systemische opstelling brengt jouw personages tot leven in de ruimte en maakt het mogelijk hen echt te leren kennen. 


Hoe werkt een opstelling? 
Deze methode is afgeleid van de familie- en organisatieopstellingen, waarbij het gaat om het verbeteren van de verstoorde dynamiek tussen personen. In karakteropstellingen gaan we juist op zoek naar conflict. Hierdoor worden onderliggende vragen in het schrijfproces zichtbaar. 


Een opstelling start met een vraag van een van de deelnemers. Andere deelnemers worden door de vraagsteller in de ruimte opgesteld. Zij representeren personen of (verhaal) elementen en worden intuïtief onderdeel van de wereld die de vraagsteller wil onderzoeken. De wijze waarop de representanten staan opgesteld in de ruimte geeft vaak al veel informatie weg. Middels vragen zullen de representanten zich uitspreken over hun waarnemingen en ervaringen. 


De opstelling geeft de vraagsteller inzicht in zijn vraag en nieuwe energie en ideeën voor zijn werk. Ook voor representanten komt er vaak bruikbaar materiaal naar boven over de psychologie van personages, plots en verhaallijnen, dialogen etc. Een opstelling is zo voor alle deelnemers een inspirerende, avontuurlijke en dynamische ervaring met een vaak verrassende uitkomst. 
Zie ook het verslag van 17 mei onderaan de pagina. 


Praktische informatie

Data: iedere twee maanden (do 13 sept/do 15 nov/do 17 jan/do 14 maart/do 16 mei)

Locatie: De Ruimte, Weesperzijde 79A, Amsterdam
Tijd: 13.30-17.00 uur (inloop vanaf 13:00 uur)
Kosten: Als representant betaal je € 25 (met korting € 20 ) 
Breng je een vraag in - en werken we met je vraag - dan betaal je € 75,-. 
Dit is incl. voorbereiding en evaluatie door de trainers. Bedragen zijn excl. 21% BTW en inclusief koffie en thee.
Korting: DDG, Auteursbond,
 Scriptbank met de volgende code:

• 13 september 2018 > KSLAB1309-dn
• do 15 nov 2018 > KSLAB1511-dn
• do 17 jan 2019 > KSLAB1701-dn
• do 14 mrt 2019 > KSLAB1403-dn
​• do 16 mei 2019 >KSLAB1605-dn


Aanmelden: via Eventbrite (links naar de betreffende labs hierboven)

Na aanmelding en ontvangst van je betaling sturen we je een bevestiging van deelname. Bij minimaal 9 deelnemers gaat een bijeenkomst door. Ongeveer een week voor aanvang ontvang je nadere praktische informatie over de bijeenkomst.


Pilot: Systemic coaching en dramaturgie

In dit korte traject werken we één-op-één of in een kleine groepssamenstelling aan een specifieke vraag of kwestie. Dat kan iets zijn dat nu aan de orde is en wat je met een opstelling, in een veilige omgeving, nader wilt onderzoeken: je scenario, je relatie met een of meer karakters, een verdieping van de relatie van karakters onderling, het zoeken naar extra conflictlagen, het exploreren van het thema, het zoeken naar plotwendingen etc. Maar ook de relatie in het team, je writersblock of de relatie tussen je verhaal en je eigen leven is te onderzoeken met een systemische opstelling. We werken dan niet met representanten maar met plaatsankers of sjablonen. Soms in een ruimte, maar soms ook aan een tafel.

Het traject bestaat uit 3 contactmomenten:
• Intake Bespreken en verhelderen van de vraag (1 uur)
• Opstelling In de ruimte met sjablonen of aan tafel, met plaatsankers (3 uur)
• Implementatie, terugblik, inbedding en integratie (2 uur)

Omdat we nog niet eerder in deze combinatie hebben gewerkt willen we starten met een pilot met drie projecten. Tot 1 oktober hanteren we daarvoor een kortingstarief van € 200. Interesse? Stuur ons een mailtje, ook wanneer je graag wat meer informatie wilt.
Maarten Almekinders of Hans Jeths  


Verslag workshop 'Karakteropstellingen voor scenaristen' (17 mei 2018)

Een werkvloer met 15 scenarioschrijvers, regisseurs en scripteditors. Sommigen houden elkaar vast, terwijl anderen elkaar doordringend in de ogen kijken. Ze zijn een met elkaar en met de ruimte, en beschrijven wat hun personage op dat moment voelt in het verhaal dat zich op de vloer ontrolt.

Op 17 mei organiseerde Scriptbank samen met theatermaker Hans Jeths de workshop 'Karakteropstellingen voor scenaristen'. Karakteropstellingen zijn afgeleid van familieopstellingen, waarbij het blootleggen van het onderliggende systeem centraal staat. Een familie heeft een systeem, maar een constellatie van karakters ook. Ook kun je onderzoeken in welk systeem jij zit, met je creatieve partner, het project, scenario of specifiek de samenwerking. In de workshop Karakteropstellingen werd naar aanleiding van een vraag van de deelnemende scenaristen een opstelling gemaakt. Deelnemers werden opgesteld als representant van een personage of een probleem. Zo ontstond een levend en dynamisch scenario op de vloer zo zou je kunnen zeggen. Door de opstelling werden knelpunten en struikelblokken gevonden en benoemd. Personages en conflicten werden toegevoegd en weer uit de opstelling gehaald en soms loste dat de blokkade op. De vinger werd niet alleen op de zere plek gelegd, ook aan de sterke elementen uit een scenario of verhaal werd aandacht geschonken.
Een bijzondere ervaring en een leerzame uitdaging voor de deelnemers, zo hebben wij deze workshop zelf ervaren. We willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze workshop, kijk dan in de agenda voor volgende gelegenheden.  



Agenda

Nieuws

Nieuwe serie voor talent DE STRAAT Deadline 19 januari 2019
Een voet tussen de deur Scriptbank in Plot Magazine
Scriptbankmatch krijgt scenario-ontwikkeling Camiel Schouwenaar en Job Tichelman