Ideeƫnlab

Op 6 januari start Scriptbank met het Ideeënlab. Dit is bedoeld om kansrijke plannen inhoudelijk een stap verder te brengen en onder de aandacht van producenten te brengen. Makers gaan met een scriptcoach aan de slag om in een maand de potentie van hun idee én zichzelf te presenteren in een helder pitchdocument.
Selectie is onderdeel van het traject. Je kunt je permanent aanmelden met een idee. We maken dan met makers een planning.

Producenten kunnen intekenen op plannen die uit het lab komen. De eerste ronde gesprekken tussen makers en producenten is 14 februari 13 maart. Volgende rondes worden gepland afhankelijk van het aantal projecten dat pitchklaar is. 


Wat voor ideeën?
  • nieuwe plannen voor korte films, speelfilms, webseries, dramaseries (fictie)
  • filmplannen ingediend voor competities, die te goed zijn om op de plank te belanden. Denk bij competities aan KORT!, Videoland Academy, De Straat, Centraal, De Ontmoeting, Telefilm, Oversteek
Een idee komt bij voorkeur binnen op enkele pagina's, zoals een synopsis, minibijbel of filmplan. Van korte films (10-15 min) coachen we het scenario. We werken toe naar een two-pager met de essentie van je idee. 

Wat voor makers?

  • nieuwe makers: producenten zijn op zoek naar nieuwe talenten, en je idee of (afstudeer)scenario is een belangrijk visitekaartje. 
  • gevestigde makers: die met een professioneel klankbord sneller tot een scherp concept willen komen en het vervolgens aan een bredere groep producenten ineens willen presenteren. Of die zichzelf als maker beter op de kaart willen zetten bij een bredere groep producenten.     

Hoe ziet de route eruit voor makers?

1. Meld je aan via het aanmeldformulier. Je kunt je altijd aanmelden. Problemen met het formulier? Mail ons. We nemen contact met je op over je aanmelding en ideale planning.

Doe dat zo snel mogelijk als je mee wilt doen aan de gesprekken van 13 maart.  

2. Binnen een week: eerste coachingsafspraak van anderhalf uur.
3. Na twee weken: indienen nieuwe versie + feedback per mail / telefoon
4. Binnen een week: indienen def versie + beoordeling naar producenten of niet
5. Na een week: gesprekken met producent(en)


Hoe ziet de route eruit voor producenten?

1. Bekijk korte beschrijvingen van de plannen die we coachen en laat weten of je geïnteresseerd zou zijn in een gesprek met de maker. 
2. Schrijf je in en kies maximaal 5 gesprekken op basis van een aantal two-pagers
3. Voer op 13 maart maximaal 5 gesprekken op één middag tussen 15.00 en 17.00 in Lab 111


Wat kost het?

Elke maker of elk project heeft iets anders nodig, maar je wilt wel weten waar je aan begint. Uit ervaring weten we dat projecten meestal passen in één van de drie coachingstrajecten S M L. Deelnemers betalen slechts een deel van de werkelijke coachingskosten. Producenten betalen €150 voor de selectie en de gesprekken. Voor de dekking van overige kosten zoeken we nog fondsen.

Small (€400 €150)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door feedback per mail op de rewrite. Bedoeld voor ver uitgewerkte ideeën met een sterk uitgangspunt, dat in de presentatie nog niet goed uit de verf komt. De coaching is er op gericht de potentie van het project beter zichtbaar te maken.

Medium (€ 800 €400)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door drie contactmomenten. Voor projecten met een sterk idee, maar waar andere aspecten zoals karakter, arena of thema nog verder onderzoek en uitwerking behoeven.

Large (€1200 €750)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door vijf contactmomenten. De coach is klankbord vanaf het allereerste idee tot aan een pitchversie. Coaching kan ook worden ingezet voor de ontwikkeling van een gelaagde synopsis, of een project met complexe verhaallijnen. 


Scriptbank-account nodig

Filmplannen worden door makers geüpload en door producenten gelezen binnen het afgeschermde gedeelte van de site. Om mee te doen met het Ideeënlab heb je een account nodig. Dat kost €5 per maand voor een onbeperkt aantal projecten, waarbij elk project meteen is geregistreerd. De eerste maand is gratis. Iedere maand sturen we updates naar makers en producenten. 


Aanmelden voor het Ideeënlab

Je kunt je permanent aanmelden voor via dit aanmeldformulier. Problemen met het formulier? Mail ons.
vragen? Maarten 0624257827 of Gwyneth 0631158580