Ideeƫnlab

 In het Ideeënlab gaan makers met een scriptcoach aan de slag om in korte tijd
 de potentie van hun idee én zichzelf te presenteren in een helder  pitchdocument. 
 Producenten kunnen intekenen op plannen die uit het lab komen. Vervolgens
 worden kennismakingsgesprekken gepland. Wat voor ideeën?

  • nieuwe plannen voor korte films, speelfilms, jeugdfilms, genrefilms, webseries, dramaseries
  • filmplannen ingediend voor competities, die makers een nieuw leven willen geven
  • je kunt plannen eerst testen bij producenten via onze Ideecheck
We ontvangen een idee bij voorkeur op enkele pagina's, zoals een synopsis, minibijbel of filmplan. Of zoals het is ingediend bij een competitie. Van korte films (10-15 min) coachen we het scenario binnen onxerstaande trajecten. We werken toe naar een pitchversie van je idee. Makers moeten bereid zijn opnieuw naar de potentie van hun idee te kijken. Als er een heel scenario is geschreven moet dat je niet belemmeren om andere keuzes te maken. Uit ervaring weten we dat dat lastig kan zijn. 

Wat voor makers?

Scriptbank is voor scenarioschrijvers, regisseurs en producenten die professioneel werkzaam zijn in het vak, en/of relevante opleiding of ervaring hebben.

  • nieuwe talenten: je nieuwe idee of een leesrapport van je afstudeerscenario is een belangrijk visitekaartje. 
  • gevestigde makers: die met een professioneel klankbord sneller tot een scherp concept willen komen en het vervolgens aan een bredere groep producenten ineens willen presenteren.      

Hoe ziet de route eruit voor makers?

1. Meld je aan via het aanmeldformulier.
2. Eerste coachingsafspraak van anderhalf uur. Vervolgens rewrite.
3. Indienen nieuwe versie + feedback per mail / telefoon
4. Indienen def versie + aanwijzingen voor polish
5. Producenten lezen loglines en pitchdocs en maken keuze
5. Gesprekken met producent(en)


Hoe ziet de route eruit voor producenten?

1. Lees loglines en pitchdocs en maak je keuze.
2. Scriptbank neemt contact met je op.

2. Voer gesprekken, individueel of meerdere op één middag


Wat kost het?

Elke maker of elk project heeft iets anders nodig, maar je wilt wel weten waar je aan begint. Daarom hebben we drie flexibele coachingstrajecten. Makers betalen slechts een deel van de (onze) werkelijke coachingskosten. Producenten betalen €150 voor de selectie en de gesprekken. Voor de dekking van overige kosten zoeken we op termijn finaniering, maar we willen dit graag op gang helpen.

Small (€150)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door feedback per mail op de rewrite en een polish van de pitch. Bedoeld voor ver uitgewerkte ideeën met een sterk uitgangspunt, dat in de presentatie nog niet goed uit de verf komt. Meestal voor ervaren makers. De coaching is er op gericht de potentie van het project beter zichtbaar te maken.

Medium (€400)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door drie contactmomenten. Voor projecten met een sterk idee, maar waar andere aspecten zoals karakter, arena of thema nog verder onderzoek en uitwerking behoeven.

Large (€750)
Gesprek van anderhalf uur, gevolgd door vijf contactmomenten. De coach is klankbord vanaf het allereerste idee tot aan een pitchversie. Coaching kan ook worden ingezet voor de ontwikkeling van een gelaagde synopsis, of een project met complexe verhaallijnen. Vaak hebben minder ervaren makers juist meer coaching nodig. 


Bescherming van ideeën en informatiedeling  

Als een idee op Scriptbank staat kan de maker aantonen dat dat idee - mits uitgewerkt - van hem/haar is vanaf de datum van uploaden. Enkel geregistreerde bezoekers met een betaald account hebben toegang tot projecten, en die hebben ook de algemene voorwaarden geaccepteerd. Vervolgens kunnen makers aangeven of bezoekers eerst leestoestemming moeten vragen, waarbij ze zelf moet afwegen of ze deze extra drempel willen inbouwen. Als laatste zijn PDF's goed leesbaar maar niet downloadable of printable.  

Producenten moeten vrij en onbelemmerd kunnen reageren op plannen, en daarom geeft Scriptbank nooit rechtstreeks door aan makers welke producent wat heeft gezegd. Wel gebruikt Scriptbank die informatie waarvoor die bedoeld is: om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, en samen met makers betere beslissingen te kunnen nemen bij de ontwikkeling van hun idee.   


Scriptbank premium account noodzakelijk

Filmplannen worden door makers geüpload en door producenten gelezen binnen het afgeschermde gedeelte van de site. Om mee te doen met het Ideeënlab heb je een premium account nodig. Dat kost €10 per maand voor een onbeperkt aantal projecten, waarbij elk project meteen is geregistreerd. De eerste maand is gratis. 


Meedoen?

Meld je meteen aan via het aanmeldformulier

vragen? Maarten 0624257827 of Gwyneth 0631158580