Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers

Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers

17 Mei 2018 om 13:00, Amsterdam

Breng je personages tot leven - los van het papier of het scherm van je laptop.

In een opstelling kun je je karakters ontmoeten, bevragen, onderzoeken of observeren. Wat zijn hun motieven, geheimen of verlangens? Wat is hun plek in het verhaal, ten opzichte van andere personages of obstakels? Wat willen zij van jou?

Een systemische opstelling maakt jouw fantasie zichtbaar, driedimensionaal in de ruimte. Al je zintuigen, je fysiek en je emoties worden betrokken bij dit onderzoek.
Op 17 mei organiseren Scriptbank en Hans Jeths een kennismakingsworkshop. 


Exclusief voor (scenario)schrijvers

Deze methode is afgeleid van de familie- en organisatieopstellingen, waarbij het gaat om het verbeteren van de verstoorde dynamiek tussen personen. In een karakter-opstelling zoeken we juist naar het conflict.
 Met systemische opstellingen kun je concrete vragen verkennen, die je tegenkomt tijdens een schrijfproces. Waar de focus ligt is afhankelijk van de vraag die de schrijver inbrengt. Het thema, de karakters, de plot maar ook andere elementen kunnen worden opgesteld zoals: je writersblock, de kijker, het achterliggende idee, je creativiteit, je producent, je verlangen naar succes etc.

 Deze methode biedt je de gelegenheid een andere laag aan te boren in het creatieve proces.

Hoe werkt een opstelling?

Een opstelling start met een vraag van een van de deelnemers. Andere deelnemers worden door de vraagsteller in de ruimte opgesteld en representeren personen of elementen van de vraag. Vanaf dat moment zijn deze representanten intuïtief onderdeel van de wereld die de vraagsteller wil onderzoeken. We kunnen al veel informatie aflezen aan hoe de representanten staan opgesteld in de ruimte, bijvoorbeeld door onderlinge afstand en blikrichting.
 Vervolgens vraagt de begeleider de representanten om zich uit te spreken over hun waarnemingen en ervaringen. Zo wordt het onderliggende krachtenveld blootgelegd met informatie voor de vraagsteller en zijn verhaal.

Nieuwe inzichten

De opstelling geeft de vraagsteller inzicht in zijn vraag en nieuwe impulsen en ideeën voor zijn werk. Ook voor representanten komt er bruikbaar materiaal naar boven over de psychologie van personages, plots en verhaallijnen, dialogen etc.

 Een opstelling is voor alle deelnemers een inspirerende, avontuurlijke en dynamische ervaring met een vaak verrassende uitkomst.

KENNISMAKINGSWORKSHOP 17 MEI - korting voor Scriptbankgebruikers

Wil je kennismaken met deze manier van werken dan is deze workshop een mooie kans. We gaan met een groep van tenminste 12 schrijvers aan de slag vanuit eigen werkvragen. We doen twee opstellingen en daaromheen enkele oefeningen. 

Aanvang 13.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur. Einde om 17.30 uur.
Locatie: De Ruimte, Weesperzijde 79A, 1091 EJ AMSTERDAM
Kosten: € 44,21 ipv €56,68 (inc. btw en transactiekosten)
Meld je aan via Eventbrite en gebruik kortingscode sch17mei

Meer weten over opstellingen en de begeleider?
https://www.theateropstellingen.com/hans-jeths.html

 

 

Agenda

17 Mei
Karakteropstellingen voor scenarioschrijvers 13:00, Amsterdam

Nieuws

Scriptbank in 2018 Nieuwe koers Scriptbank
Praat mee! 7 vragen over Scriptbank
Auteursbond biedt scriptcoachvergoeding voor leden én niet-leden
Korting bij online courses Cinecademy van Anne Barnhoorn en Remy van Heugten
Makers geselecteerd voor eerste lichting CENTRAAL Centraal is de opvolger van het One Night Stand-traject.